HomeHistorieActiviteitenProductenTrainingenAgendaFotoalbumContact
 
     

Zo'n 4000 jaar geleden gebeurde het in Schotland....
De Pickten, voorouders van de Schotten, hielden een TAINGEL, de grote najaarsjacht, waar een aantal clans (families) aan meededen. Ze vormden in de bergen een grote cirkel en met fakkels en geschreeuw joegen ze de dieren, die binnen deze kilometers grote cirkel zaten naar een afgesloten kloof. Wanneer de dieren ingesloten waren begon de slachting. Na afloop werd met alle families tesamen de buik vol gegeten en begonnen spontaan de krachtsporten.
Zo rond 100 jaar voor Christus kwamen de Kelten naar Schotland en door vermenging van Pickten en Kelten werden deze spelen groter en meer uitgebreid.
Deze bestonden toen al uit steen gooien (kogelstoten), slingeren met een steen aan een slinger en boomstam werpen. De sterksten van elk onderdeel werden de lijfwachten of assistenten van de chieftain, de leider van de clan. Tegenwoordig zouden wij dit bodyguards noemen. Heden ten dage zijn er in Schotland zo'n 200 Highland-Games per jaar, waar kerels uit de hele wereld hun krachten meten.
Highland Games zijn een sociaal Schots treffen waar ook tienduizenden toeristen naar komen kijken. De meest bekende is de koninklijke Braemar Highland Game, waar de Britse Koninklijke Familie bij aanwezig is.

Ook buiten Schotland hebben Schotten deze traditie in stand gehouden. Zo zijn er bijvoorbeeld in andere landen, zoals Amerika, Canada, Nieuw Zeeland, Australië, Japan, Indonesië en diverse Afrikaanse landen Highland Games. De grootste Highland Game wordt gehouden in Santa Monica, Amerika met zo'n 40.000 toeschouwers en is het een volwaardige sport geworden.

Naar het publiek toe wordt uitleg gegeven over de verschillende onderdelen en de geschiedenis hiervan. De gewichten en maten van de diverse materialen zijn aangepast, zodat zowel dames als heren aan een Highland Game mee kunnen doen.
klik op foto om te vergroten!

Caber Tossing:
Het meest bekende en spectaculaire onderdeel van de Highland Game. Een boomstam van 4, 5 of 6 meter lengte wordt over de kop gegooid.

klik op foto om te vergroten!

Throwing a Hammer:
Je slingert een metalen hamer aan een stok zo ver mogelijk van je af. 

klik op foto om te vergroten!

Weight for Height:
Flinke gewichten worden zo hoog mogelijk over een lat geworpen.

klik op foto om te vergroten!

Weight for Distance:
Een ijzeren bal aan een ketting wordt zo ver mogelijk weggeworpen.

klik op foto om te vergroten!

Timber Walk:
De deelnemer loopt een uitgezet parcours met in elke hand een stevig stuk hout dat hij / zij voortsleept.

klik op foto om te vergroten!

Shots:
Kogelstoten.

klik op foto om te vergroten!

Tossing a Sheaf:
Werpen met een strobaal over een hoog geplaatste lat met behulp van een hooivork. 

klik op foto om te vergroten!

The Stone of Manhood:
Het optillen van een grote ronde steen en deze op een platform leggen.

Roll the Barrel:
Een zwaar vat wordt via een uitgezet parcours door “poortjes” gerold.

klik op foto om te vergroten!

Tug of War:
Touwtrekken. Dit kunnen zowel teams als individuele deelnemers doen.

klik op foto om te vergroten!

Quoiting:
Met een rond hoefijzer wordt op 10 meter afstand rond een pin in de grond gegooid.

klik op foto om te vergroten!

The Caber Wave:
Elk team dient zo snel mogelijk met een boomstam zigzaggend tussen palen door te lopen.

klik op foto om te vergroten!

Throwing the Cannon Ball:
Het gooien van een kanonskogel van 40 kilo over een afstand van 3 meter over een balk, waarbij het belangrijk is dat teamgenoten helpen.

     
 
Continental Highland Games streeft ernaar de informatie van deze site zo correct mogelijk en up- to- date weer te geven. Zij is echter niet aansprakelijk te stellen voor onduidelijkheden en/of foutieve informatie. Als u technische vragen heeft over deze website, neem dan s.v.p. contact op met de webmaster. All rights reserved. © highlandgames.nl 1999-2005